Έλληνες & Social Media: Μια Σχέση Αγάπης στο Διαδίκτυο

Λίγες είναι οι φορές που οι Έλληνες παθιάζονται τόσο πολύ με κάτι, όσο στην περίπτωση των social media. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως ένας στους δύο Έλληνες είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να συνδέεται στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να επικοινωνήσει, να πληροφορηθεί και να ψυχαγωγηθεί. Η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη απήχηση ως τώρα στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι αυτή του Facebook. Όμως δεν είναι η μόνη, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να είναι ενεργοί σε πολλαπλές πλατφόρμες στα social media.

Στην ίδια έρευνα, όπως είναι φυσικό, αναφέρθηκε πως η χρήση του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί κατά πολύ. Αναλυτικότερα, έχει καλυφθεί σε κάποιο βαθμό το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν χώρες όπως η Νότια Κορέα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των πολιτών στο διαδίκτυο. Για τη συγκεκριμένη χώρα, το ποσοστό χρηστών του διαδικτύου ανέρχεται στο εντυπωσιακό 96%. Αντιθέτως, χώρες όπως η Ινδία και η Τανζανία βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών τους στο διαδίκτυο μόλις που αγγίζει το 25%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης του ίντερνετ ανέρχεται στο 66%. Αν και βρισκόμαστε ως χώρα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η πορεία που ακολουθείται από τους χρήστες των κινητών συσκευών και συγκεκριμένα των smartphones είναι εξίσου ανοδική.

Αυτά τα ποσοστά, όπως εύκολα μπορεί να μαντέψει κάποιος, πολλαπλασιάζονται ανάμεσα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Οι νεαροί πολίτες κάθε χώρας είναι πιο ενεργοί, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, σε σχέση με την σύνδεση στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη ούτε η τελευταία έρευνα που διεξάγεται, με θέμα τη χρήση του διαδικτύου στον κόσμο. Επιβεβαιώνει όμως τα δεδομένα που ήδη γνωρίζαμε ή τουλάχιστον υποψιαζόμασταν…