Είναι η Ελλάδα Ακριβή στην Τηλεφωνία & το Ίντερνετ;

Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται πόσο ακριβή ήταν η τηλεφωνία στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα κάποιος ήθελε να κάνει μια υπεραστική κλήση, τότε το κόστος εκτοξευόταν. Οι διεθνείς κλήσεις ήταν και αυτές απλησίαστες, με αποτέλεσμα να καλεί κάποιος στο εξωτερικό μόνο όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη.

Την ίδια στιγμή, το ίντερνετ μόλις ξεκινούσε να μπαίνει στα σπίτια μας και οι τιμές ήταν ιδιαίτερα ακριβές. Επιπλέον, συχνά έπρεπε κάποιος να επιλέξει αν ήθελε να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Δεν ήταν εφικτή η παράλληλη σύνδεση και των δύο μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο. Τέλος, τα κινητά τηλέφωνα είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται. Όμως, δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ και το κόστος ομιλίας ήταν τεράστιο.

Τώρα πια η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Οι τιμές για σταθερή και κινητή τηλεφωνία έχουν μειωθεί κατά πολύ. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, υπάρχουν ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών που μειώνουν το κόστος ακόμη περισσότερο. Φράσεις όπως “απεριόριστες σταθερές, υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις” δεν παραξενεύουν κανέναν. Επιπρόσθετα, κανείς σχεδόν δε διαπραγματεύεται τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Απεριόριστη και αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται από τις μετρήσεις ότι στη χώρα μας έχουμε το ακριβότερο ίντερνετ και την ακριβότερη κινητή τηλεφωνία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα προγράμματα που συγκρίθηκαν φάνηκαν ανάμεσα στα λιγότερο οικονομικά ολόκληρης της Ευρωζώνης. Αυτό το γεγονός έχει θορυβήσει το ελληνικό κράτος, καθώς η πρόσβαση στην επικοινωνία και κυρίως η σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα παράδοξο όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι τα κέρδη για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου έχουν πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Επομένως, ακόμη και οι ακριβές τιμές δε συνεπάγονται αυτομάτως μεγαλύτερα έσοδα για τους επιχειρηματίες σε αυτό τον κλάδο. Ζημιωμένοι είναι σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές, που πληρώνουν ακριβά για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι πολύ οικονομικές.