Η εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για τον καθένα και συνεπώς θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όλους. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στους πολίτες μιας χώρας, βοηθώντας τους να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους, αλλά και να εξειδικευθούν σε κάποιον επιμέρους επαγγελματικό τομέα. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν ορισμένους πολίτες από την πρόσβαση στις δομές της εκπαίδευσης. Ανάμεσά τους, οι σπουδαιότεροι και πιο συνηθισμένοι έχουν να κάνουν με το οικονομικό και με την απόσταση. Από τη μία πλευρά, είναι δύσκολο να διαθέσει κάποιος το χρόνο και τους πόρους, ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα της επιλογής του. Από την άλλη, τα δίδακτρα και τα λοιπά έξοδα είναι συχνά υπέρογκα.

Ως εναλλακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα, που ταλανίζει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, έρχεται η εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία ενός ατόμου, παρέχεται πλέον η δυνατότητα να παρακολουθεί μαθήματα και μάλιστα να λαμβάνει πιστοποίηση για αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, καθώς και η σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν υπάρχουν αυτά, η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πολλά από αυτά τα μαθήματα εξ αποστάσεως είναι δωρεάν, ενώ και στις περιπτώσεις που γίνονται επί πληρωμή είναι άκρως οικονομικά. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σίγουρα η άνεση της παρακολούθησης όταν και όπου επιθυμεί ο καθένας υπερισχύει όλων των υπολοίπων. Ακόμη και με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, ένα άτομο έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα την ώρα ακριβώς που μπορεί.

Το μέλλον της εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Μέσα από πλήρως εξατομικευμένα προγράμματα, ο καθένας έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να μάθει νέες δεξιότητες και να εξειδικευτεί στον τομέα του. Η γνώση γίνεται προσβάσιμη σε όλους, χωρίς εμπόδια και προβλήματα να στερούν από την κοινωνία ένα τόσο σημαντικό αγαθό.