Επικίνδυνα Φαινόμενα για τους Νέους στο Διαδίκτυο

Οι νέοι ασχολούνται με το διαδίκτυο καθημερινά και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Ομάδες νεαρών μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούν άμεσα, ανέξοδα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, στο ίντερνετ θα βρει κανείς όλες τις πληροφορίες του κόσμου για μουσική, ταινίες, χόμπι και φυσικά παιχνίδια. Ωστόσο, μέσα στο διαδίκτυο ελλοχεύουν κίνδυνοι που πολύ συχνά δε γίνονται αντιληπτοί.

Είναι αλήθεια πως η δύναμη του διαδικτύου είναι ανυπολόγιστη. Οι περισσότεροι χρήστες υποτιμούν το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη συνείδηση του κόσμου, μέχρι την στιγμή που δεν υπάρχει σημείο επιστροφής. Για παράδειγμα, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις το φαινόμενο με τη “Μπλε Φάλαινα”. Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο παιχνίδι, το οποίο προκαλεί τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου να αυτοτραυματιστούν. Αν και η λογική αντίδραση μπροστά σε μία τέτοια πρόκληση θα ήταν να αγνοήσει κάποιος το μήνυμα εντελώς, εντούτοις πολλοί ήταν εκείνοι που προέβησαν σε αυτοτραυματισμούς. Μάλιστα αυτό το φαινόμενο έχει φτάσει έως την αυτοκτονία, γεγονός που έχει θορυβήσει την κοινή γνώμη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φαντάζει εξωπραγματική η επιρροή του διαδικτύου στους νέους. Όμως, είναι συχνά τα φαινόμενα που γιγαντώνονται σα χιονοστιβάδα και αφήνουν πίσω τους θύματα και θύτες. Για παράδειγμα, η λαίλαπα του σχολικού εκφοβισμού (του γνωστού bullying) δεν έχει κοπάσει. Αντιθέτως, επηρεάζει νέους σε όλο τον πλανήτη και τα αποτελέσματα είναι συνήθως τραγικά. Ο όρκος σιωπής που φαίνεται να έχουν πάρει οι νέοι στο σύνολό τους, μαζί με το φόβο της απόρριψης που συνδέεται με τις προσωπικές σχέσεις σε νεαρή ηλικία και την ανάγκη που έχουν να ανήκουν κάπου, αποτελούν κύριες αιτίες για τέτοια φαινόμενα.

Οι νεαροί είναι εν γένει πιο επιρρεπείς σε μαζικές συμπεριφορές και σε ακραία φαινόμενα. Γι’ αυτό και η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να παραμένει σε επαγρύπνηση, έτσι ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες συνέπειες και τραγικά γεγονότα. Ας περιοριστεί το διαδίκτυο στις θετικές του πτυχές, χωρίς να υποφέρουν τα παιδιά και οι νέοι από τις αρνητικές!