Οδηγός Επιβίωσης για Ρήγματα Ασφαλείαςστο Ίντερνετ

Θεωρείτε πως το διαδίκτυο σας προστατεύει ολοκληρωτικά, ακόμη και αν εσείς δεν κάνετε καμία προσπάθεια να προστατεύσετε τον εαυτό σας; Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Πιο συγκεκριμένα, κίνδυνοι καραδοκούν κάθε στιγμή στο ίντερνετ και απειλούν να διαρρήξουν την πολύτιμη αίσθηση ασφαλείας που έχετε οικοδομήσει. Μάλιστα, πολύ συχνά η παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών του ίντερνετ δε γίνεται καν αντιληπτή. Μόνο τα αποτελέσματα γίνονται ορατά, συνήθως όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Ένα τρανταχτό παράδειγμα σε σχέση με τις δυνατότητες παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών στο διαδίκτυο πρόσφατα νέα ανέφερε πρόσφατα ο Γιώργος Επιτήδειος, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ίντερνετ. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας τρίτος να διαβάσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Gmail. Μιας και πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς παρόχους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε ολόκληρο τον κόσμο, η ιδέα και μόνο ότι υπάρχει πρόσβαση στα μηνύματά τους έκανε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να ανησυχήσουν έντονα.

Η χρήση ορισμένων εφαρμογών για κινητές συσκευές φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την παραβίαση. Μέσα από το άνοιγμα των εν λόγω εφαρμογών, παρεχόταν η δυνατότητα ανάγνωσης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των συγκεκριμένων χρηστών. Φυσικά και η αποτροπή τέτοιων πρακτικών γίνεται απλά, μέσα από τις κινήσεις των ίδιων των χρηστών. Είναι λοιπόν αναγκαίο να διαβάζει ο καθένας τι δικαιώματα παραχωρεί σε μία εφαρμογή και να κρίνει αναλόγως. Αν μια εφαρμογή, για παράδειγμα, ζητήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική σας αλληλογραφία, τότε αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου.

Για να είναι ο καθένας ήσυχος κατά την πλοήγησή του στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να γνωρίζει τα βασικά σε σχέση με την ασφαλή χρήση του ίντερνετ. Η κοινή λογική, η εφαρμογή τείχους ασφαλείας και κατάλληλων προγραμμάτων που κρατούν καθαρή την κάθε συσκευή, όλα αυτά θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να μείνετε μακριά από διαδικτυακές κακοτοπιές. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι θα αφιερώσετε χρόνο στη μελέτη των κινδύνων που περικυκλώνουν το ίντερνετ.