Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και Εθισμός στο Ίντερνετ

Πιστεύετε πως όσοι είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά; Αν και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως υπάρχει μονάχα ένα είδος συμπεριφοράς που χαρακτηρίζει τους εθισμένους χρήστες του διαδικτύου, εντούτοις ένας φαίνεται να είναι ο κοινός παρονομαστής. Πιο συγκεκριμένα, είναι κοινά παραδεκτό μέσα από επιστημονικές έρευνες και παρατηρήσεις ετών ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση παρουσιάζεται ανάμεσα σε πολλούς εθισμένους του ίντερνετ.

Βεβαίως, ο εθισμός θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διαχωρίζεται από την ενασχόληση με ένα αντικείμενο. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν το ίντερνετ και γι’ αυτό περνούν αρκετή ώρα μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες του διαδικτύου για κάποιον που πραγματικά ενδιαφέρεται. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα ή να επικοινωνήσει με φίλους και συνεργάτες. Μπορεί επίσης να διασκεδάσει, ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες και σειρές ή παίζοντας κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει ένα μοτίβο στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση. Στην περίπτωση του εθισμού από το ίντερνετ, λοιπόν, το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι πρόδηλο. Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου βρίσκουν σε αυτό μία διέξοδο, την οποία αναζητούν στην πραγματική ζωή χωρίς την ίδια επιτυχία.

Πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας, είναι πιο εύκολο για κάποιον να παριστάνει μία προσωπικότητα που του αρέσει. Ακόμη και αν δεν είναι κάποιος δυναμικός, μπορεί να υποκριθεί δίχως να διακινδυνεύσει τίποτε. Στην πραγματική ζωή, όμως, κάτι τέτοιο δε γίνεται εύκολα. Ως εκ τούτου, πολλοί χρήστες δραπετεύουν από την καθημερινότητα και μεταφέρονται κάπου που τους αρέσει και που νιώθουν ότι ταιριάζουν.

Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό το χαρακτηριστικό δεν μπορεί να ισχύει απόλυτα. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και κατ’ επέκταση είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές μας. Συνεπώς, τέτοιες έρευνες απλώς λειτουργούν ως τροφή προς σκέψη και για περαιτέρω ανάλυση.